7. ZRIN FESTIVAL

29.5. - 6.6.2021.

• Zrin • Hrvatska Kostajnica • Gornji Viduševac • Petrinja • Topusko • Sisak • Ozalj

O ZRIN FESTIVALU

 

Zrin festival posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute prirode; finih energija, doslovno ljekovitih, kao i izvorska voda koja iz brojnih drevnih vrela ovdje posvuda izvire – jer Banovina je energetski tako snažan kraj od kojeg se osjećate obnovljeno i napunjeno u kratkom periodu boravka ovdje!

Zrin

Zrin festival

Multimedijalni Zrin festival održava se u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali puna dva stoljeća. Festival je pokrenut s ciljem prezentacije predivnih lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih, kao i osvještavanja o mogućnostima koje bogata kulturna baština i gotovo netaknuta priroda ovih krajeva pružaju općem razvoju, osobito Hrvatskog Pounja i Banovine.

Zrin

Zrin

Obilježavajući 450 obljetnicu junačke pogibije posljednjeg potomka roda Zrinskih koji je rođen u starom Zrinu – grofa Nikole Šubića Zrinskog, Sabor Republike Hrvatske proglasio je 2015. godinom Zrinskih, a Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae pokrenula je multimedijalni Zrin festival kojim promovira kulturnu baštinu Zrinskih u Hrvatskoj, sa ishodišnom točkom u njihovom drevnom sijelu po kojem su si nadjenuli ime – Zrinu na Banovini blizu Dvora na Uni.

Nikola Zrinski

Zrinski

Zrin i Zrinski su dio hrvatske kulturne baštine i hrvatskog identiteta. Zrin festival želi svojom multimedijalnom dimenzijom globalno približiti ljepote baštine Zrinskih, ali i svih predivnih lokaliteta koji su u našoj prošlosti gospodarski i kulturološki obilježili i vjerski život dijela Hrvatske između rijeka Une i Mure, od Slavonije do Jadrana – gdje se proteže baština Zrinskih.

VIŠE INFORMACIJA

Krenuli smo sa Zrina, iz Banovine – jedne od manjih hrvatskih regija na čijoj je maloj površini razmješten velik broj iznimno značajnih spomenika kulture: srednjovjekovni plemićki gradovi Zrin i Pedalj, te srednjovjekovni Zrinski kašteli – Gvozdansko, gdje su iskovani najljepši primjerci našeg kovanog novca i Prekovršac. Značajne su i protuturske biskupske utvrde Klinac grad, Pecki, Čuntić, arheološki kompleks stare Hrastovice zagubljen u šumi, gdje još uvijek dominiraju ruševine gotičke crkve svetog Duha – istaknimo samo one koji se ističu svojom očuvanosti i potencijalno jakom prisutnošću u prostoru. Ako njima priključimo niz iznimno značajnih sakralnih spomenika, kao što je kompleks cistercitske opatije Svete Marije u Topuskom (13. st.) i po mnogočemu jedinstvena templarska ranogotička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori (13. st.), zatim franjevačku kasnogotičku crkvu sv. Marije Magdalene u Zrinu, (1503.) kao i položaj na kojem se sve do partizanskog razaranja Zrina 1943. uzdizala gotička župna crkva Sv. Trojstva čiji su nadzemni ostaci uklonjeni 1965. godine, a uz njih i sve ostale spomenike ranijeg i kasnijeg razdoblja na Banovini, onda moramo biti svjesni visoke koncentracije spomenika kulture izuzetnog značenja kakvu možda ne susrećemo ni na jednom drugom području kontinentalnog dijela Hrvatske. Tu se kao nigdje drugdje može ispričati srednjovjekovna povijest Hrvatske i prikazati stoljetna borba protiv Turaka, razvoj srednjovjekovnog sakralnog graditeljstva i golem utjecaj cistercita na taj razvoj, ali i borba za opstojnost hrvatskoga roda i stvaranje prepoznatljivog identiteta Hrvatske.

Na Banovini i Hrvatskom Pounju uz bogat sloj novovjekovne sakralne arhitekture, koji je bio najteže oštećen i znatnim dijelom obnovljen nakon strahovitog razaranja u Domovinskom ratu, nalazimo i brojne arheološke lokalitete, od prethistorije do srednjega vijeka.

Već ovo sažeto navođenje najvažnijih primjera pokazuje da na razmjerno malenom prostoru Banovine postoji visoka koncentracija spomenika kulture. Istraživanjem i prezentacijom tog niza izuzetnih spomenika kulture mogli bi se postupno uspostaviti spomenički magneti snažnih emotivnih silnica. Uz povijesnu i spomeničku vrijednost, morali bi imati i veliku emotivnu vrijednost za svakoga tko barem nešto zna o vlastitoj prošlosti. Uz bogomdane ljepote raznolikih krajolika Banovine i bogata lovišta, spomenici kulture mogli bi postati zamašnjak njezinog gospodarskog oživljavanja i budućeg prosperiteta.

Ipak, uspjeli smo se pomaknuti i malo dalje teritorijem kojim su u dijelu povijesti upravljali Zrinski – do srednjovjekovnog grada Ozlja koji je u posjedu obitelji Zrinskih bio tijekom 16. i 17. stoljeća.

Lani smo u godini suočavanja s epidemijom, nakon lockdowna među prvima u Europi pokrenuli kulturna događanja otvorenjem ZRIN festivala na Zrinu 30.5.2020. koncertom Acoustic Projecta. Ni sanjati nismo mogli da će sedam mjeseci nakon toga ovaj kraj potresti katastrofalan potres koji će gotovo potpuno uništiti vizure ovdašnjih gradova, zbog čega je organizacija ovogodišnjeg 7. ZRIN festivala još izazovnija nego lani.

Ovogodišnji ZRIN festival iznimno otvaramo u Sisku koncertom Sixto seksteta B’s FUNstallation posvećenim legendi hrvatskog jazza – Damiru Kukuruzoviću – koji je krajem 2020. obolio od covida i zauvijek nas napustio. U glazbenoj šetnji po Banovini i Hrvatskom Pounju predstaviti će nam se sjajni domaći glazbenici okupljeni u ansamblima Musica Viva (Renata Penezić, Branko Mihanović, Silvio Richter, Franjo Bilić) u Gornjem Viduševcu; Hrvatski barokni ansambl koji će u Starom gradu Zrinskom u Hrvatskoj Kostajnici na Uni izvesti popularnu Händelovu suitu Glazba na vodi ili ambasadori hrvatske kulture – Zagrebački solisti koji će nastupiti na Zrinu. U Bazilici sv. Kvirina u Sisku ugostit ćemo Muški Akademski zbor FER-a Sveučilišta u Zagrebu. U Topuskom ćemo se cijeli dan družiti uz pjesnike Dariju Žilić i Marijana Grakalića koji će nas – povodom Godine čitanja – upoznati sa svojim književnim radom i putiti nas kako pisati i čitati pjesme. Dan ćemo završiti multimedijalnim koncertom Filipa Merčepa na marimbi, uz elektoniku i vizuale u atraktivnom prostoru koji zovu Draškovićevim podrumom, a riječ je o spilji u Nikolinom brdu koja se koristila za održavanje leda tijekom ljeta.

7. ZRIN festival zaključiti ćemo, uz pomoć Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, u srednjovjekovnom gradu Ozlju, gdje će ansambl ChiaroScuro izvesti program kojim obilježavamo 500.-tu obljetnicu početka prevođenja Biblije na hrvatski jezik.

PROGRAM 7. ZRIN FESTIVALA

29. 5. 2021.

Zrin

17:00

Zagrebački solisti

Ostaci gotičke crkve
sv. Marije Magdalene

U slučaju kiše i lošeg vremena koncert će se održati u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici

31. 5. 2021.

Hrvatska Kostajnica

20:00

Hrvatski barokni ansambl

Župna crkva sv. Franje Ksaverskog

1. 6. 2021.

Gornji Viduševac

20:00

Ansambl Musica Viva

Župna crkva sv. Franje Ksaverskog

3. 6. 2021.

Petrinja

20:00

Acoustic Project Strings

Župna crkva sv. Lovre 

4. 6. 2021.

Sisak

20:00

B’s FUNstallation

Brod Biokovo

Koncert posvećen Damiru Kukuruzoviću

5. 6. 2021.

Topusko 

20:00

Filip Merčep

marimba, vibrafon, elektronika & vizuali

Draškovićevi podrumi

Darija Žilić & Marijan Grakalić
Poetska radionica i književno poslijepodne
Park Opatovina – 10:00

Krešimir Regan & Hrvoje Kekez
Promocija knjige Zrin
Park Opatovina – 18:00

6. 6. 2021.

Sisak

11:00

Akademski muški zbor FER-a 

Bazilika sv. Kvirina

Misa zahvalnica i koncert
Josip Degl’Ivellio, dirigent
Robert Jakica, orgulje

6. 6. 2021.

Stari Grad Ozalj

20:00

ChiaroScuro ansambl

Dvorana Frana Krste Frankopana 

Povodom 500. obljetnice početka prevođenja Biblije na hrvatski jezik

7. ZRIN FESTIVAL REALIZIRAN POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Sisačko-moslavačka županija
Hrvatska banka za obnovu i razvitak
Sisačka biskupija
Općina Dvor
Općina Topusko
Hrvatska Kostajnica
HDS ZAMP
Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja"
Turistička zajednica grada Petrinje
Lovačko društvo Jelen Divuša
Vinarija Marinčić
Radio Sisak
Novi Sisački tjednik
Ars Organi Sisciae

DRUŠTVENE MREŽE

NEWSLETTER